Viinitilatoimintaa Suomessa
Suomalaiset viinitilat – Temolan Viinitila Puumalan Niinisaaressa Saimaan rannalla.
Suomessa toimii tällä hetkellä 24 tilaviiniyrittäjää. Tilaviiniyrittämisen mahdollisti alkoholilain muutos vuonna 1995. Tilaviiniyritystoiminta on tuonut vetoa ja työpaikkoja maaseudulle sekä säilyttänyt kotimaista marja- ja hedelmäraaka-ainetta jalostavan alkoholijuomatuotannon maassamme.
Vuonna 2005 otettiin käyttöön tilaviiniyrityksille vapaaehtoinen tilaviinituotteiden laatuluokitusjärjestelmä. Tämä takaa sen, että tuotteet ovat aistinvaraisesti arvioituja ja laadukkaita. Kaikilla Temolan Viinitilan viineillä on laatusertifikaatti.
Tuote voi saada yhden tai useampia laatumääritelmiä riippuen käytetyistä raaka-aineista ja niiden alkuperästä, edellyttäen että tuotteen aistinvarainen laatu on virheetön ja sopiva kyseisen tuotteen aistinvaraisen laadun profiiliin. Laatumääritelmät ovat talonviini, alueviini, lajiviini ja lajikeviini.
Lepaan Ammattikorkeakoulussa on tutkittu herukka- ja omenaraaka-aineiden vaikutusta tilaviinituotteiden prosessoitavuuteen ja laatuun.
Tilaviinituottajat saavat myydä alle 13 til-% alkoholia sisältäviä tilaviinituotteita valmistuspaikan läheisyydessä.
Tätä väkevämpiä tuotteita saa vain anniskella tilan anniskelupaikassa.
Alkoholijuomien vähittäismyynti lähettämällä tai toimittamalla niitä tilaajalle tai ostajalle on kielletty. Anniskeluluvanhaltijat, eli esim. ravintolat voivat kuitenkin tilata viinitilojen tuotteita suoraan tuottajalta.
Suomalaiset viinitilat
Viini- ja Puutarhatila Pihamaa
Lähde: Suomen Viiniyrittäjät ry
Lataa Suomen viinitilat- esite tästä (pdf)
Suomen Viiniyrittäjät ry (SVY ry) on kotimaisten tilaviiniyrittäjien yhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää suomalaisten viinitilojen toimintaedellytyksiä ja tilojen tuotteiden tuotantoa, myyntiä ja arvostusta.